Preventívne prehliadky, nároky seniorov

28.04.2015 16:13

Preventívne prehliadky zanedbávame a pritom nám môžu zachrániť život.

22/04/2015

V roku 2014 sa vedenie JSD v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR v rámci zvýšenia starostlivosti o zdravie seniorov dohodlo na realizácii projektu „Pýtajte sa lekára“.

Súčasťou tohto projektu bola prvoradá úloha zabezpečovať u našich seniorov pravidelnú účasť  na preventívnych prehliadkach. Pri nich totiž lekár môže objaviť ochorenie v štádiu, keď je ešte úplne vyliečiteľné. Význam prevencie spočíva práve v tom, že sa včas dozvedáme pravdu o svojom zdravotnom stave, teda ešte v čase, keď nepociťujeme žiadne zdravotné problémy.  Preventívna starostlivosť zahŕňa aj skríningové programy, ktorých cieľom je odhaliť nádorové ochorenia už v začiatočnom štádiu ako napr. rakovinu prsníka, prostaty, hrubého čreva a rôzne iné druhy skryte začínajúcich zdravotných problémov. Vďaka klinickým a laboratórnym vyšetreniam,ktoré sa v rámci preventívnych prehliadok vykonávajú, je možné vo včasnom štádiu odhaliť prevažnú väčšinu ochorení, napr .poruchu funkcie obličiek a močového mechúra, vysoký krvný tlak,obezitu, poruchu glukózovej tolerancie, zmenu hladiny tukov, prozápalový stav organizmu a iné závažné ochorenia.

Včasné zistenie. týchto ochorení sa realizuje výlučne ako súčasť preventívnych vyšetrení.

Na základe našej informácie zo všeobecnej zdravotnej poisťovni sme sa dozvedeli, že iba približne štvrtina dospelej populácie absolvuje preventívnu prehliadku a pritom má na ňu bezplatný nárok z verejného zdravotného poistenia. Je dôvodom takej nízkej účasti na preventívnych prehliadkach pocit, že pokiaľ nemám bolesti, som zdravý, alebo nedostatočná starostlivosť o vlastné zdravie ? 

Je tu vážny dôvod na zamyslenie sa k zvýšeniu zodpovednosti za vlastné zdravie a  pravidelnej účasti na týchto preventívnych prehliadkach.

Zopakujme si na aké preventívne prehliadky a kedy máme na ne nárok:

Všeobecný lekár – nárok raz za dva roky

Lekár sa zameria na zmeranie hmotnosti, pulzu, krvného tlaku, odber krvi (odchylky krvného obrazu odhalia málokrvnosť i rakovinu krvi), rozbor moču (ukáže výkonnosť obličiek), zisťovanie okultného krvácania v stolici,zisťovanie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG (ktoré napovie o kondícii vášho srdca).

Urológ – raz za tri roky

Jej súčasťou je najmä: sedimentácia erytrocytov a odber krvi na určené laboratórne vyšetrenia, vyšetrenie semenníkov a prostaty cez konečník. Vyšetrenie moču a močového sedimentu, ultrazvukové vyšetrenie prostaty močových ciest a obličiek, ultrasonografické vyšetrenie malej panvy a fyzikálne vyšetrenie

Gynekológ- raz za dva roky

Vyšetrenie oboch prsníkov vrátane regionálnych lymfatických uzlín, vyšetrenie mikrobiálneho pošvového obrazu, vaginoskopiu, kolposkopiu. Doplnkom prevencie je mamografia prsníkov, raz za dva roky ženy od 40 do 69 rokov. Skríning sa vo veku 64 ukončí, ak sú posledné 3 cytologické nálezy negaatívne.

Gastroenterológ – raz za 10 rokov

V prípade, že máte viac ako 50 rokov, alebo rodinných príslušníkov s rakovinou konečníka či hrubého čreva, preplatia vám preventívne kolonoskopické vyšetrenie u gastroenterológa. Robí sa raz za desať rokov. Zisťujú sa ním polypy a včasné štádiá rakoviny.

Všeobecný lekár vykonáva aj skríning rakoviny konečníka a hrubého čreva u mužov a žien nad 50 rokov raz za dva roky pri pozitívnom teste na okultné krvácanie.

Stomatológ – raz ročne

Poistenci nad 18 rokov by mali svojho stomatológa navštíviť raz ročne. Na preventívnej prehliadke vám stomatológ skontroluje chrup, parodont,mäkké tkanivá ústnej dutiny,medzičelustné vzťahy a vzájomné postavenie zubov, zubné náhrady, stav dentálnej hygieny a hygienických návykov, index kazivosti chrupu a parodontálny index.

Ak neabsolvujete preventívnu prehliadku a máte zubný kaz, jeho ošetrenie si hradíte sami inak by vám ho v štandardnom výkone hradila zdravotná poisťovňa

Všetky vyššie spomenuté preventívne vyšetrenia sú hradené zdravotnými poisťovňami zo zákona, pomáhajú nám zistiť včasnú diagnostiku prípadných vážnych zdravotných porúch organizmu a ich úspešné liečenie a preto nie je žiadny dôvod nato,aby sme tieto preventívne vyšetrenia pravidelne neabsolvovali.

Zvýšme starostlivosť o svoje zdravie aj touto formou, máme ho len jedno !

 

                                                                                                                               JUDr. Anna Hromníková, podpredseda JDS

© 2015 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode